Прикладна механіка
Кафедра прикладної інженерії та охорони праці
Інженерно-технологічний факультет
Викладач: Головкіна Л.І.
Анотація:
Мета курсу (інтегральна компетентність) - здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми технічного і технологічного характеру, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов у виробничих умовах підприємств харчової промисловості та у процесі навчання, що передбачає застосування теоретичних основ та методів харчових технологій.
Цілі курсу (програмні компетентності):
- здатність управляти технологічними процесами з використанням технічного, інформаційного та програмного забезпечення;
- здатність обирати та експлуатувати технологічне обладнання, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів;
- здатність проектувати нові або модернізувати діючі виробництва (виробничі дільниці).
Програмні результати навчання:
- здатність управляти технологічними процесами з використанням технічного, інформаційного та програмного забезпечення;
- здатність обирати та експлуатувати технологічне обладнання, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів;
- здатність до розв’язання складних спеціалізованих задач та вирішення проблем в галузі харчових технологій на основі розуміння сутності їхнього виникнення.
Короткий зміст курсу:
Основні положення механіки. Статика абсолютно твердого тіла. Кінематика. Динаміка. Механіка матеріалів і конструкцій. Основні поняття та задачі опору матеріалів. Прості види деформації. Розтяг-стиск. Зсув. Згин балок. Складний опір. Місцеві і контактні напруження. Структура та класифікація механізмів. Структурна формула механізмів. Методи побудови механізмів. Завдання і методи динамічного аналізу механізмів. Механічні характеристики машин. Дослідження руху механізмів методом М.Є.Жуковського. Основні форми рівнянь руху. Режими руху механізмів: розбіг, усталений рух, вибіг. Природа сил тертя. Види тертя. Класифікація деталей машин. Механічні передачі. З’єднання. Механізми підйомно-транспортних машин.