БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ 21мб-с
БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
Спеціальність – 203 Садівництва і виноградарство
Освітній рівень – молодший бакалавр/початковий (короткий цикл)
Кафедра екології та безпеки життєдіяльності
Факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин
Кафедра прикладної інженерії та охорони праці
Інженерно-технологічний факультет
Викладачі: к.е.н., доцент Шевченко Н. О., к.с.-г.н., доцент Трус О. М.
Aнотація:
Мета курсу (інтегральна компетентність) ‑ здатність розв’язувати спеціалізовані задачі й практичні проблеми у процесі навчання та під час професійної діяльності в галузі плодівництва, виноградарства і овочівництва.
Цілі курсу (програмні компетентності):
ЗК 2. Уміння ефективно спілкуватися на професійному та соціальному рівнях.
ЗК 8. Навички здійснення безпечної діяльності.
ЗК 9. Прагнення до збереження навколишнього середовища.
ФК 4. Широкі теоретичні агрономічні знання, набуті у процесі навчання, розуміння рівня цих знань.
Програмні результати навчання:
ПР 1. Впорядковувати базові категорії, поняття та закони функціонування суспільного виробництва та особливості їх прояву в різних типах агроекосистем.
ПР 3. Класифікувати знання та інтерпретувати розуміння предметної області та професійної діяльності.
ПР 8. Виявляти здатність до взаємодії, співробітництва з широким колом осіб для провадження професійної або навчальної діяльності.
ПР 10. Використовувати навички здійснення безпечної діяльності.
ПР 18. Випробовувати та використовувати базові знання зі спеціалізованих підрозділів аграрної науки у сфері плодівництва, виноградарства і овочівництва.
ПР 19. Поєднувати знання та розуміння основних біологічних і агротехнологічних концепцій, правил і теорій, пов’язаних з плодовими, овочевими рослинами і виноградом.
ПР 23. Оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.
ПР 24. Інтегрувати теоретичну інформацію та практичні виробничі дані в сфері овочівництва, плодівництва, виноградарства, ягідництва, горіхівництва, грибівництва тощо.
Короткий зміст курсу:
Наукові основи безпеки життєдіяльності. Людина в системі «людина–середовище». Джерела небезпеки життєдіяльності людини та породжені ними фактори. Забезпечення безпечної життєдіяльності. Правове забезпечення та управління безпекою життєдіяльності. Правові та організаційні питання охорони праці. Законодавство України з охорони праці. Державне управління охороною праці, організація охорони праці на виробництві, контроль і нагляд за охороною праці. Аналіз травматизму і професійних захворювань. Основи виробничої санітарії. Вентиляція виробничих приміщень. Загальні основи електробезпеки. Загальні основи пожежної безпеки. Цивільний захист населення у НС та його законодавче забезпечення. Природні НС в Україні та дії населення під час їх виникнення. НС техногенного характеру. Радіаційні небезпеки. Хімічні небезпеки. Медичний та біологічний захист.