БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ 11-с, 11к-с
БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
Спеціальність – 203 Садівництво та виноградарство
Освітній рівень – бакалавр/перший (бакалаврський)
Кафедра екології та безпеки життєдіяльності
Факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин
Кафедра прикладної інженерії та охорони праці
Інженерно-технологічний факультет
Викладачі: к.е.н., доцент Шевченко Н. О., к.с.-г.н., доцент Балабак А. В., к.с.-г.н., доцент Трус О. М.
Aнотація:
Мета курсу (інтегральна компетентність) ‑ здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми професійної діяльності у галузі садівництва, овочівництва і виноградарства під час професійної діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування положень і методів відповідної науки, які характеризуються комплексністю та невизначеністю умов.
Цілі курсу (програмні компетентності):
ЗК 8. Навички здійснення безпечної діяльності.
ФК 9. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.
Програмні результати навчання:
ПР 15. Організовувати результативні і безпечні умови роботи.
Короткий зміст курсу:
Наукові основи безпеки життєдіяльності. Людина в системі «людина–середовище». Джерела небезпеки життєдіяльності людини та породжені ними фактори. Забезпечення безпечної життєдіяльності. Правове забезпечення та управління безпекою життєдіяльності. Правові та організаційні питання охорони праці. Законодавство України з охорони праці. Державне управління охороною праці, організація охорони праці на виробництві, контроль і нагляд за охороною праці. Аналіз травматизму і професійних захворювань. Основи виробничої санітарії. Вентиляція виробничих приміщень. Загальні основи електробезпеки. Загальні основи пожежної безпеки. Цивільний захист населення у НС та його законодавче забезпечення. Природні НС в Україні та дії населення під час їх виникнення. НС техногенного характеру. Радіаційні небезпеки. Хімічні небезпеки. Медичний та біологічний захист.