Безпека життєдіяльності: основи охорони праці (181 Харчові технології)
Кафедра прикладної інженерії та охорони праці
Інженерно-технологічний факультет
Викладач: к.с.-г.н., доцент Прокопенко Е.В.
Aнотація:
Мета курсу (інтегральна компетентність) – Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми технічного і технологічного характеру, що характеризуються комплексністю та невизначеністю умов у виробничих умовах підприємств харчової промисловості та у процесі навчання, що передбачає застосування теоретичних основ та методів харчових технологій.
Цілі курсу (програмні компетентності) – Здатність розробляти та впроваджувати ефективні методи організації праці, нести відповідальність за професійний розвиток окремих осіб та/або груп осіб.
Програмні результати навчання:
- Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій.
- Виявляти творчу ініціативу та підвищувати свій професійний рівень шляхом продовження освіти та самоосвіти.
- Проводити пошук та обробку науково-технічної інформації з різних джерел та застосовувати її для вирішення конкретних технічних і технологічних завдань.
- Дотримуватися правил техніки безпеки та проводити технічні та організаційні заходи щодо організації безпечних умов праці під час виробничої діяльності.
- Організовувати процес утилізації відходів та забезпечувати екологічну чистоту виробництва.
- Підвищувати ефективність роботи шляхом поєднання самостійної та командної роботи.
- Мати навички з організації роботи окремих виробничих підрозділів
підприємства та координування їх діяльності.
- Зберігати та примножувати досягнення і цінності суспільства, вести
здоровий спосіб життя.
Короткий зміст курсу:
Теоретичні основи безпеки життєдіяльності. Концепція допустимого ризику. Принципи забезпечення безпечної життєдіяльності. Структурно-функціональна організація людини з точки зору взаємодії її з оточуючим середовищем. Вплив діяльності людини на навколишнє середовище. Природні і техногенні небезпеки. Соціальні і політичні та комбіновані небезпеки. Небезпеки в сучасному урбанізованому середовищі. Системи формування здоров’я. Безпека харчування. Безпека в умовах кримінальної злочинності та тероризму. Невідкладна допомога при нещасних випадках. Правове забезпечення та управління безпекою життєдіяльності.
Правові та організаційні питання з охорони праці. Законодавство України з охорони праці. Державне управління охороною праці, організація охорони праці на виробництві, контроль і нагляд за охороною праці. Аналіз травматизму і професійних захворювань. Основи виробничої санітарії. Вентиляція виробничих приміщень. Загальні основи електробезпеки та пожежної безпеки.