Безпека життєдіяльності: основи охорони праці (201 Агрономія)
Спеціальність ‑ 201 Агрономія
Освітній ступінь ‑ бакалавр
Кафедра прикладної інженерії та охорони праці
Інженерно-технологічний факультет
Викладач: к.с.-г.н., доцент Березовський А.П.
Aнотація:
Мета курсу (інтегральна компетентність) – засвоїти теоретичні знання та практичні вміння з правових та організаційних питань охорони праці, гігієни праці, виробничої санітарії, технічної та пожежної безпеки, а також активної позиції щодо практичної реалізації принципів пріоритету життя і здоров’я працівників відносно результатів виробництва.
Цілі курсу (програмні компетентності):
- усвідомлення функцій держави, форм реалізації цих функцій, правових основ охорони праці;
- дотримання основних принципів здійснення державної політики з питань охорони праці;
- здатність оперувати термінами та визначеннями понять у сфері охорони праці;
- здатність організовувати нагляд (контроль) за додержанням вимог законодавства у сфері охорони праці;
- здатність до оцінювання ризиків виникнення та впливу небезпечних ситуацій на об’єктах суб’єкта господарювання та ризиків у сфері безпеки праці;
- здатність до розуміння механізму процесів горіння і вибуху, обставин, дій та процесів, що спричиняють виникнення небезпечної ситуації;
- здатність обґрунтовувати та розробляти заходи, спрямовані на забезпечення безпечної праці та запобігання виникненню нещасних випадків і професійних захворювань;
- готовність до застосовування та експлуатації засобів індивідуального та колективного захисту людини від дії небезпечних і шкідливих виробничих чинників;
- здатність до організації безпечної експлуатації техніки, устаткування, спорядження у сфері професійної діяльності, створення безпечних і здорових умов праці;
- здатність до організації та проведення навчання з питань охорони праці працівників підприємств, установ та організацій;
- здатність надавати долікарську допомогу постраждалим особам.
Програмні результати навчання:
- організовувати складання планів заходів з охорони праці для виробничого підрозділу, галузі чи всього підприємства;
- здійснювати розрахунок показників виробничого травматизму по виробничому підрозділу, галузі, підприємству;
- вміти проводити дослідження параметрів мікроклімату на робочому місці;
- визначати відповідність умов праці нормативам за показниками забрудненості повітря пилом чи шкідливими газами;
- здійснювати розрахунки повітрообміну при забрудненні повітря робочої зони шкідливими речовинами;
- вміти надавати долікарську допомогу потерпілим від дії небезпечних та шкідливих виробничих факторів.
Короткий зміст курсу:
Правові та організаційні питання з охорони праці. Законодавство України з охорони праці. Державне управління охороною праці, організація охорони праці на виробництві, контроль і нагляд за охороною праці. Аналіз травматизму і професійних захворювань. Основи виробничої санітарії. Вентиляція виробничих приміщень. Загальні основи електробезпеки. Загальні основи пожежної безпеки.